Hocam smear sonucunu açıklar mısınız? tehlikeli bişi var mı? çok korkuyorum :(( (12 posts)

  • Profile picture of human human said 4 years, 8 months ago:

    MİKROSKOBİK BULGULAR

    Laktobasiller, bol PMN lökositler içeren zeminde süperfisyel, intermedier, arada parabazal hücreler ve endoservikal hücre grupları görülmektedir. Arada birkaç adet hafif nükleomegali ve hafif hiperkromazi gösteren epitel hücresi ile birkaç adet nükleusları olağan büyüklükte ancak perinükleer halosu seçilen hücrelerde izlendi.

    TANI: LÜTFEN AÇIKLAMAYI OKUYUNUZ

    YORUM: Tanımlanan bulgular diagnostik olmamakla birlikte hastanın hikayesi ile birlikte düşünüldüğünde HPV etkisini akla getirmekte, olgunun bu açıdan takibi ve gerek görülürse smear tekrarı önerilir.

  • Profile picture of human human said 4 years, 8 months ago:

    Hocam smear alan doktor dedi ki hücre değişikliği oluşmaya başlamış dedi.normalde bu değişiklik uzun yıllar sonra ortaya çıkmaya başlar ama sende çok hızlı başlamış dedi bunun anlamı nedir. kanser mi oluyorum :((( neler oluyor lütfen cevap verin.

  • Profile picture of ela ela said 4 years, 8 months ago:

    benim anladığım kadarıyla hücre değişimi başlamış demek,kanser oldun demek değil ,değişim başladığı için daha sık aralıklarla takip edilmen gerekiyor sanırım,ama her değişim kötüye giden bi değişim de olmayabilir tabii,enfeksiyonda bazen böyle şeyler yapabiliyor.

  • Profile picture of drmedusa drmedusa1p said 4 years, 8 months ago:

    tabiki kanser falan deilsin. tanımlanan hücre değişikliklerinden perinükleer halo izlenmesine koilositoz denir .bu da hpv infeksiyonu olabilir demektir sadece… ancak yeterli sayıda hücre görülememiş anlaşılan. smear tekrarı önerilmiş. öyle displazi filan yok yani korkma hpv olduğu bile kesin deil. tekrar smear aldır. kanser falan deilsin sapasağlamsın

  • Profile picture of human human said 4 years, 8 months ago:

    elacım tşk ederim umarım kötüye giden bişi yoktur ve basit bi enfeksiyondur. haftasonu girdiği için bakamadım yazılanlara.. yeni okuyorum kusura bakma…

  • Profile picture of human human said 4 years, 8 months ago:

    Dr. Medusa ya,

    Hocam ii günler bugün smear tekrarı için başka bir hastaneye gittim smear verdim. sonuç on gün sonra çıkacakmış. inanın yazdıklarınız beni rahatlattı ama arada kaldığım bir cümleniz oldu hpv olduğu bile kesin değil demişsiniz bu sonuca göre değerlendirdiniz biliyorum ama 3 yıl önce bana hpv teşhisi koydular ve bu üç yıl içinde de siğil çıktı 3 kere de yaktırdım yaklaşık 1,5 yıldır çıkmıyor siğiller. hpv yi atlatmış olabilir miyim bu mümkün mü? birde ilk smear aldırdığım hastanedeki doktor hn kolposkopi yaptırman gerekiyor önemli ve acil diye beni korkuttu fakat bugün gittiğim hastanede kolposkopi zor bir işlemdir buna karar vermek için tekrar smear alalım dedi ve smear sonucuna göre yapılacak yahut yapılmayacak dendi. kolposkopi hk da pek bilgim yok bana biraz bundan bahsedebilir misiniz? neden tüm doktorlar ayrı şeyler söylüyor anlamıyorum ağlamak istiyorumm :((

  • Profile picture of drmedusa drmedusa1p said 4 years, 8 months ago:

    Kolposkopi ve biopsi yapılmasını gerektiren durumlar şunlardır:

    PAP smear sonucu rahim ağzını oluşturan hücrelerde şiddetli ya da orta şiddette kansere dönüşme potansiyeli taşıyan değişim (displazi) saptanan kadınlar. (Smear sonucu CIN II-III ya da HSIL saptananlar)
    Tekrarlayan PAP smear incelemelerinde kaybolmayan HPV, ASCUS ya da hafif şiddette displazi saptana kadınlar (Smear sonucu CIN I y ada LSIL saptananlar)
    Tekrarlayan smearlarda sürekli nedeni açıklanamayan iltihap saptanan kadınlar
    Muayenede serviskin anormal görünüşlü olması..
    kolposkopi işleminde servixten biopsi alınıyor. acı veren bir işlem değil.o nedenle rahat olun .kolposkopiye gerek olup olmadığını size doktorunuz söyleyecektir .

  • Profile picture of ela ela said 4 years, 8 months ago:

    Dr. Medusa merhaba,

    Bende birşey sormak istiyorum. Benim bir smearim ascus çıkmıştı sonra 1.5 ay sonra ladırdığım smear temiz çıktı. Bir doktor kolposkopla baktı hücre değişimi olduğunu söyledi ancak biopsi almadı,3 ay sonra smearle takip edeceğini söyledi. Sonra başka bir profa gittim. O da kolposkopla baktı ve hücre değişimi gördü. hpv dna testi yaptı.Sonucum negatif geldi. 1 AY KADAR BEKLEYELİM tekrar kolposkopla bakalım tekrar değişiklik varsa biopsi alalım dedi. Hemen biopsi istemedi sizce hpv ttestim negatif olduğu halde biopsi yaptırmalımıyızm.Kafam karıştı.

  • Profile picture of drmedusa drmedusa1p said 4 years, 8 months ago:

    prof kolposkopla hücre değişimi göremez ki .. hücreler mikroskopla(smearde) görülen şeylerdir. servikste makroskopik olarak( gözle görülebilen) bir değişiklik görmüş olabiir. gerçi öyl bir şey görse direkt biopsi alınması lazım . ama hpv dna almış. anladığım kadarıyla gördüğü şey hakkında emın olamamış.hpv dna – olması biyopsiye gerek olmadığını göstermez .. 1 ay sonra alınacak smearde ascus çıkarsa ya da servikste gözle görülen bir anormallik varsa biopsi alır . yoksa almaz.. takip eder.

  • Profile picture of ela ela said 4 years, 8 months ago:

    dr medusa tekrar merhaba,

    Kolposkopla baktığında beyaz olan alanlar (aseto white denilen sanırım) vardı . ama anlamadığım şey ordan biopsi almadı önce hpv ye bakacağım dedi. sonra biopsi alacağım dedi. hpv de negatif gelince hemen biopsi almak istemiyorum dedi.Biraz bekleyip tekrar kolposkopla bakalım tekrar o değişim alanı duruyorsa biopsi alalım dedi. Bende tedirginim açıkcası.

    Teşekkürler

  • Profile picture of drmedusa drmedusa1p said 4 years, 8 months ago:

    gördüğü şey hakkında emin olamamış .ancak en ufak bir şüphe varlığında bile bıopsı alınmalı

  • Profile picture of ela ela said 4 years, 8 months ago:

    Dr medusa merhaba,

    Bende hpv dna testi negatif çıktı. Bunun anlamı hpv taşımıyorummu demek ? ya da eskiden vardı da vücudum yok etti mi demek?